Telekom uvodi mobilni novčanik, bez privatizacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telekom uvodi mobilni novčanik, bez privatizacije

Na Digital 2017 konferenciji direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk, govorio je o aktuelnoj situaciji telekomunikacija kod nas i o budućim planovima kompanije o uvođenju novih usluga i servisa, ali i o planovima za privatizaciju.

 Izvor: MONDO/Goran Sivački

Digital 2017 otvoren je uvodnim panelom telekom lidera, na kojem je govorio i generalni direktor Telekom Srbija kompanije, koji se prvo osvrnuo na period između dve konferencije.

Tržište telekomunikacija u Srbiji u poslednjoj godini nije pretrpelo velike promene, ali je evidentno da su sva tri operatora odlično krenula u realizaciju i eksploataciju 4G mreža. Ovo se čak i neočekivano brzo desilo. LTE mreže u Srbiji su stabilne, prohodne i kvalitetno rade, bez obzira na to što su pokrenute relativno skoro. Dobar signal je i sve veći broj prodatih pametnih telefona kod nas, ali i u regionu, suprotno dešavanjima na tržištu Zapadne Evrope, koje je postalo zasićeno ovim uređajima“.

Direktor Telekoma Srbija napomenuo je da je kod korisnika primetno izuzetno veliko interesovanje za 4G mrežu i njene servise, što se oseća u svakodnevnoj komunikaciji sa mts korisnicima i njihovoj zainteresovanosti, koju iskazuju tokom posete korisničkim centrima i pozivanjem Call Center-a. Ono čemu će Telekom Srbija težiti u narednom periodu jeste postavljanje optike širom zemlje, kao i dovođenje kvalitetne infrastrukture do svih korisnika u svim delovima Srbije, uključujući ruralna područja, i unapređenje postojeće mreže.

Značaj fiksne infrastrukture i optike je sve veći, zbog čega će Telekom sa partnerima, poput kompanije Huawei, obezbediti realizaciju projekta „fiber to the home“, što će doneti kvalitetniji skup telekomunikacionih usluga uopšte, ne samo telefonije. Sigurni smo da ovaj pristup ide u koristi svima, građanima, državi, kao i kompaniji Telekom Srbija, ali i da će podstaći konkurenciju da razvija svoje usluge u ovoj oblasti“.

Što se privatizacije Telekoma Srbija tiče, Predrag Ćulibrk je rekao sledeće: „Privatizacija Telekoma u ovom trenutku nije na vidiku što se tiče menadžmenta kompanije, ali i države. Naš primaran cilj je razvoj infrastrukture i modernizacija usluga, a o privatizaciji apsolutno ne razmišljamo niti nam neko nameće tu temu“.

Telekom je krenuo u pokrivanje Beograda senzorkom mrežom, zasnovanom na LoRa Alliance (LoRaWAN) tehnologiji, koja će omogućiti primenu Internet of Things rešenja u glavnom gradu Srbije. Ova mreža omogućiće uvođenje „smart city“ infrastrukture u Beograd i druge gradove, po ugledu na Beograd. „Telekom Srbija planira da uskoro izvrši test za Low-Power Wide-Area Network, u kojoj senzori mogu sa rade više od 10 godina sa baterijom, bez potrebe za strujnim napajanjem. Radićemo internu studiju slučaja o mogućnostima i upotrebljivosti ove mreže i ne bih o tome u ovom trenutku više pričao, jer nakon što budemo završili testiranje i studiju slučaja o tome ćemo i javno više govoriti“, istakao je direktor Telekoma Srbija.

Ono što je izvesnije, moguće i do kraja tekuće godine, jesto to da će Telekom Srbija kod Narodne banke aplicirati za dobijanje licence za instituciju elektronskog novca. „Ovaj javni projekat, za koje Telekom već ima spremnu papirologiju, omogućiće da plaćamo mobilnim telefonom koristeći se svim sredstvima mobilnog plaćanja, ne samo kešom. Kartica će praktično postati nepotrebna, jer ćemo je imati u telefonu, a plaćanje mobilnim u prodavnici, pekari i kafiću postaće naša skora svakodnevica“, zaključio je Predrag Ćulibrk.

Na kraju panela Telekom lidera Ćulibrk je još jednom ponovio stav kompanije da nastavi razvoj infrastrukture, ulaganje u LTE, odnosno 4G mrežu, kao i razvoj „fiber to the home“ usluge, kako za sebe, tako i za uslužno ustupanje drugim kompanijama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Digital 2017 Telekom Srbija.
Izvor: mts tvoj svet.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi